Ogos 10, 2016

MY DECISION

Assalamualaikum and hello everyone.

#Saja try update dalam English nak hebatkan sikit bahasa english aku.  Kalau salah mohon tegur cara baik, jangan kecam ya. Maaf guna bahasa budak2 :'(

At the end, I have decide to accept the offer from the new company. Why ? Because I think this is the time where I should try to challenge my self with new thing, new friends and new environment. For the first time I feel so pressured to decide which path I need to choose. It killing me inside. I am scared if my choose lead me to something bad but my mom said "Everyone need a chance to change. As long as your intention is to make a good things to yourself and family Allah will always protect and shower you with blessings".

To be honest I am so scared and at the same time I feel excited. It has been a while since I am try to adapt to new environment especially using English for my first language. I think to write or to understand what people explain in English that should not be any problem but to response in English immediately is tough for me. So to improve my speaking skills I have been practicing in front of the mirror and start reading article in English. 

Ok seriously, aku dah tak tau nak taip apa dalam english. Haha, inilah punca bila belajaq english semata-mata nak kasi MUET cemerlang, lastnya aku jadi gugup dan menyesal sendiri. Aku harap aku tak ada masalah blank tetiba masa nak response dekat orang in english. Aku benci bila aku nak response pastu aku lupa perkataan tu in english. Maybe sebab aku kalut sangat, tapi macam abang dengan kawan-kawan aku bagitau bila kerja kena speaking grammar bukan penting pon yang penting apa yang kita nak sampaikan tu difahami oleh pihak sana. 

Mohon kawan-kawan yang baca entry ni kasi sikit tips to improve aku punya English dan share kata semangat untuk aku lalui persekitaran baru kat tempat kerja nanti. Doakan aku ya. 

Ok bai. Terima Kasih. 






Ogos 06, 2016

PELUANG UNTUK PERUBAHAN

Assalamualaikum. 

Maaf sebab dah lama membiarkan blog ini sunyi tanpa cerita baru. Busy dengan interview dan pilihan kerja yang perlu aku lakukan. Aku sendiri tak tahu sama ada nak terus bekerja dekat tempat sekarang di mana gaji memang tak banyak mana atau pergi kerja tempat baru dengan gaji yang leih lumayan cuma aku kena belajaq banyak benda sebab kerja baru tu memang pengalaman aku untuk tu adalah zero. 

Kerja sekarang ni sangat best sebab kerja tak banyak so aku memang relax gila lepastu dalam 5-10 minit je dari rumah. Kerja baru tu pulak around 15-20 minit dari rumah aku. For sure bapak aku sendiri akan ambik hantaq sebab aku tak yakin dengan skill memandu aku dekat jalan yang tak pernah aku lalu. Haha kesiann dekat aku. Kesian jugak dekat bapak aku. Tapi in shaa Allah gaji up upah dekat bapak aku pun aku akan up lah jugak. Hehe. 

Julai 23, 2016

REVIEW : KABALI (TAMIL MOVIE)

Assalamualaikum. 

So semalam aku dah pergi tengok movie Kabali dekat MBO Central Square. Punyalah awai aku dengan member aku pegi sebab takut tiket habis Tapi kami dapat show awal pagi pukul 11 siap seat couple lagi. Kihkih tak sia-sia pergi awai. Btw like my previous entry pasal review movie Tamil aku ni memang kaki Tamil dan Hindustan. Aku suka sungguh cerita-cerita depa. 


Rasanya ramai je kan yang dah tau movie Kabali ni penggambarannya dijalankan di Malaysia terutamanya di Kuala Lumpur sedikit di India, Thailand dan Hong Kong. Movie ni pasai gangster drama. Watak utama mestila super star India Rajinikanth. Di bantu oleh seorang pelakon Taiwan Winston Chao sebagai Tony Lee. Aku bangga lah sebab ada jugak bahasa melayu digunakan walaupun tak banyak. Pelakon Malaysia pulak dibarisi oleh Rosyam Nor, Norman Hakim dan ada 2-3 orang lagi pelakon Malaysia yang aku tak tau nama tapi muka depa familiar lah sebab selalu berlakon gangster jugak dalam movie KL gangster.

Julai 21, 2016

PREMADE TEMPLATE GIVEAWAY BY ERINAZMIR.COM

Assalamualaikum and hello semua :) 


Tag : Ceri Koko / Eeiou / Nakahime

Ok bai. Terima Kasih. 

Julai 19, 2016

KEMENANGAN SULUNG JOIN GIVEAWAY OLEH BLOGGER

Assalamualaikum and hello semua :)

Yeah seperti tajuk di atas entry ini ditulis untuk berkongsi bersama anda kemenangan sulung aku dalam join giveaway anjuran blogger yang baik hati bersedekah dan kasi hadiah. Hehe. Tak kesah lah nilai hadiah yang diberi tu besaq atau kecik tapi  yang penting niat dan kesungguhan hati orang yang memberi tu. Hehe. Btw aku syok lebih sebab nie kemenangan pertama aku.  Kihkih. Tak kesah lah kalau ada orang nak kata aku pulun ka apa tapi yang penting ni one of my way to show rasa syukur dan terima kasih pada yang sudi memberi. Rasa terima kasih kita terhadap manusia lain membuktikan rasa syukur kita kepada Allah Yang Maha Kaya. 


Julai 16, 2016

REVIEW : DHILLUKU DHUDDHU (TAMIL MOVIE)

Assalamualaikum and hello readers :) 

Semalam Sabtu 16/07/2016 aku dengan member baik aku decide nak keluaq tengok movie The Purge : Election Year tapi lepas baca bad review sebab dekat Malaysia hampir 1/3 scene kena potong lepastu banyak mute dialog especially part swearing semua tu terus rasa down tak nak tengok. Memang aku tak nak tengok ! Takpe aku tunggu member aku download nanti jelah. So last minute plan tukaq nak tengok Ghostbusters tapi tak jadi sebab entah tak dak nafsu nak tengok hat tu. Last kami tengok Tamil movie Dhillku Dhuddu. Kalau ikut minggu lepas nak tengok dah tapi tinggal seat depan je so tak mau lah maka minggu ni kami pilih untuk layan cerita tu. 

Btw maybe ada yang macam terkejot sebab aku review Tamil movie tapi aku nak habaq lah kat hgpa semua yang aku sebenaqnya mmg peminat besaq cerita Tamil terutama kalau cerita tu pasai kehidupan kampung depa. Hero depa berlawan pakai dhoti pegang parang mengamuk ok nampak perghh gila wei ! Haha. Lagipun cerita Tamil dia macam jujur tau dak pasai cinta, pasai rasuah dalam kalangan orang atas macam polis, menteri apa semua. Depa tak cover tau depa jujur dalm berkarya. Aku minat banyak pelakon Tamil.Tapi empat depa ni Rajinikanth, Vijay, Surya Sivakumar dengan Ajith Kumar ni the most Tamil actor yang aku suka ! Kalau nak try layan tamil movie layan cerita hat depa ni berlakon. 

Ok dah dah jom review Dhillku Dhuddhu okay. Cerita pasal movie and hero Tamil tak habis satgi aku taip. Btw maksud Dhillku Dhuddu ni in english is Money for Guts.

Julai 14, 2016

EXPECTATIONS MANUSIA

Assalamualaikum. 

Dah hampir 2 tahun aku kerja tapi aku rasa aku masih tak ada aset sendiri. Bukanlah tak ada langsung ada lah jugak sebab aku jenis suka barang kemas so ada lah barang kemas dah beli guna duit sendiri. Aset lah jugak tu cuma makin meningkat umur makin aku terpikiq sampai bila nak kerja makan gaji ? Kalau gaji yang di makan tu 5k ke atas gagah lah jugak. Ni 2k pun tak sampai. Dengan ekonomi yang ada sekarang ni memang sebenarnya susah nak hidup dengan gaji sikit cuma bersyukur sebab aku masih tak berkahwin dan duduk serumah dengan mak ayah. Banyak dah aku jimat tapi kadang-kadang rasa tak syok bila dapat gaji dapat huluq sikit je dekat mak ayah aku. 

Impian aku besaq sangat tapi mungkin belom rezeki aku nak capai impian tu tapi orang kata zaman sekarang zaman orang cari duit bukan capai impian. Tapi aku tak puas dengan cara tu. Kita dekat Malaysia tak macam dekat negara luaq. Bila dah injak umuq 25 orang cakap dah terlambat nak patah balik dan kejaq semula impian. Umuq 25 ni tak leh nak toleh belakang dah kalau tak lagi ketinggalan. Orang kata umuq 25 ni hang dah kena go on dengan apa yang hang ada sekarang tak payah sibuk nak kejaq impian. Langsung tak ada sapot dari orang terdekat dan masyarakat. Jujur aku macam nak patah balik ambik SPM lepastu sambung course yang aku dah lama impikan tapi hurm entahlah. 

Julai 10, 2016

SAMBUTAN HARI RAYA AIDILFITRI 1437H

Assalamualaikum. 

Sudah berlalu Ramadhan dan sudah habis cuti untuk bulan Syawal. Masa sekarang bukan takat berjalan dengan pantas rasanya sekarang masa dah macam berlari pecut. Sekejap je minit bertukaq jam bertukaq hari bertukaq minggu ke bulan dan ke tahun poof masuk tahun baru. Sampai macam tercengang sikit eh dah habis ka puasa. Aku nak minum ayaq sambil dok buat kerja pun rasa macam "eh habis puasa dah ka erk?". Lepastu teringat yang aku baru habis cuti raya. Masha Allah cepat betoi. 

Tahun ni punya raya entah mood aku excited lebih sikit. Rasa macam puas sangat sambutan raya tahun ni maybe sebab banyak pergi berkunjung ke rumah orang dan banyak pulak memori baru tercipta dan dicetak di dalam sekeping gambar (acewahhhh) Tahun ni dapat pulak kumpui ramai-ramai kawan kolej pergi kenduri member kelas masa kolej, pergi open house sana sini. Serius wa cakap lu wa rasa syok raya tahun ni walaupun wa dah tak dapat duit raya :'( 

So aku rasa macam nak share gambaq dengan hgpa semua lah. Jangan muak dan jangan muntah ya. Haha. Nak share OOTD raya aku tahun ni untuk 4 hari aku dapat cuti. Hahah. Kena habaq sipa berapa banyak nak upload sebab takut satgi orang muak meluat muntah pulak kan. 

Julai 04, 2016

AIDILFITRI 2016

Assalamualaikum and hello readers :) 

Saya cuma nak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN buat semua pembaca entry (bajet macam ramai yang baca) di blog saya ini. Mohon maaf andai ada terkasar bahasa dalam setiap penulisan saya. Mohon maaf juga andai ada yang tidak senang dengan pendapat dan pandangan saya. 

Mohon maaf juga sebab blog ni sunyi sebab busy dengan kerja sebab kena setel renew insurans pekerja asing sebelum raya sebab takut tak sempat pulak nanti. 

Ok bai. Terima Kasih. 


Jun 26, 2016

REVIEW : NOW YOU SEE ME 2

Assalamualaikum and hello semua :)

Akhirnya dapat pun aku pergi tengok cerita Now You See Me 2 (NYSM2). Selain kekangan masa dan tenaga sebab bulan puasa kan. Bajet pun jadi punca aku diam tak ajak member aku enjoi movie. Haha, selepas dapat bonus sebulan sempena nak raya ni aku pun whatsapp member ajak pergi enjoi movie sambil cuci mata shopping barang nak raya. 

So macam mana NYSM2 ni ? 

Jun 20, 2016

RIANG RIA RAYA BLOGGER CONTEST BY LAZADA - BERPELUANG BERAYA DENGAN FUJIFILM INSTAX CAMERA

Assalamualaikum and hello readers :)

Lazada the best shopping website berbesar hati buat RIANG RIA RAYA BLOGGER CONTEST untuk semua blogger Malaysia dan dalam apa jua bahasa. Woot Woot teruja pulak aku nak join sebab hadiahnya berupa Fujifilm Instax Mini Camera untuk 10 pemenang. Memang baik hati betoilah Lazada ni. Hehe :) Manalah tau mungkin rezeki aku ada disini. In shaa Allah.

Cara nak join boleh tengok bawah ni. Kalau nak tahu details lebih lanjut boleh pergi tengok dekat Blog Iday dekat entry tu blogger Iday ada terang secara details cara nak join contest masyuk dari Lazada ni. Hehe :)




Jun 14, 2016

RAYA GIVEAWAY : JUALAN RAYA MELETOP 2016

Assalamualaikum and hello readers. 

Sekarang ni www.nile.com.my (one of the website yang aku selalu shopping) berbesar hati buat Jualan Raya Meletop 2016 tau. Siap FREE DELIVERY lagi dengan minimum purchase cuma RM48. 


Bawah ni antara 5 item yang aku dok aim nak beli. Hoho. Serius tak sabaq. Suka sangat dengan barang-barang yang NILE jual sebab murah, best dan berkualiti. Trend terkini tau. Barang untuk perempuan, lelaki untuk baby dan kanak-kanak pun ada. 

Jun 13, 2016

TIPS : HILANGKAN ULSER MULUT DAN KETAHUI PUNCANYA

Assalamualaikum and hello semua. 

Hari ni dah 8 Ramadhan so kiranya dah 8 hari kita berpuasa. Tahun ni punya puasa memang sangat aku nantikan tapi start Ramdhan ke tiga hari tu aku sangat tak larat sebab mulut aku kena ulser banyak tempat pulak tu. Adalah dekat 7 biji (tak sure lah penjodoh bilangan utk ulser macam mana) ulser dalam mulut aku. Sakit weiii. Nak cakap pun susah makan apatah lagi. Ayah aku sampai pelik nasi aku ambik sikit je lepastu kurang bercakap. Mak aku dah mula marah-marah sebab dok biaq lepastu mak aku marah sebab tengok aku dah terok sangat gayanya dahla aku tak mau beli ubat. Aku bukan apa satlagi beli ubat tak leh puasa pulak tu yang malas sangat tu. 

Eh jap hangpa tau dak ulser mulut tu macam mana ? 

Sumber : Google

Sebenarnya dulu zaman sekolah memang ulser rajin sangat naik dalam mulut aku sebab aku tau aku jenis tak suka nak minum ayaq masak banyak-banyak. Dah lama dah aku tak kena ulser dalm mulut ni tup tup ramadhan kali ni kena semula banyak sekaligus serius wa cakap sama lu memang sakit weii. Nak cakap sakit, nak makan sakit jadi tak puas pulak aku bila makan time berbuka dan bersahuq sejak ulser ni mai. 
So apa punca/faktor kita kena ulser mulut ? 

Jun 12, 2016

REVIEW : THE CONJURING 2

Assalamualaikum and hello semua.

Maaf sebab lama tak update dan tak aktif dekat blog. Terlampau busy di tambah dengan bulan puasa ni rasa tak larat je pastu rasa malas je. Haih apa punya badan pemalas entah lah aku ni. Btw semalam aku dah pergi tengok The Conjuring 2. Ok seramm wei, sebab hantu dia real betoi lepastu suka muncui tetiba (bukan hantulah kalau tak muncul tiba2 kan). James Wan tak pernah buat aku rasa tak syok kalau cerita tu dia yang arahkan. Serius best wei cite bawah arahan James Wan ni. Mungkin sebab dia asal orang Malaysia so cerita hantu/horror dia macam kena lah dengan jiwa kita ni.

The Conjuring 2 nie pun based on true story dari pengalaman Ed and Lorraine Warren dan dikatakan oleh Lorraine ni adalah pengalaman paling diingati dia dan cerita ni jugak antara yang terfamous lah dalam kalangan cerita dan penggemar paranormal. So first perception ya cerita ni memang seram dan scary lah sebab hantu yang biarawati tu macam bapak ah muka dia. Hahah. Balik dari tengok cerita tu semalam dok teringat-ingat lagi dekat rupa hantu tu. Memang terkesan lah dekat ingatan aku ni.

Mei 30, 2016

BILA SIMPATI DAN KASIH SAYANG SEORANG MANUSIA HILANG

Assalamualaikum and hello semua :)

Sekarang banyak kes pasal binatang mati kena bunuh, kena seksa dan kena tembak semua disebabkan sikap simpati dan kemanusiaan seorang manusia dah hilang. Sakit hati baca and kalau lah aku ada power I will make sure to shoot all the bad people. Huh benci baca sampai kadang aku langsung takmo baca berita atau artikel pasal kes-kes macam tu. 

The latest one pasal 'Harambe' kena tembak mati disebabkan kecuaian seorang mak yang tak reti nak jaga anak dia masa dekat zoo sampai anak tu terjatuh dalam kandang gorilla. Aku tak paham bila dia kata terjatuh, awat hang tak boleh pegang elok-elok ka ?  Fine orang kata benda dah jadi bukan depa nak anak depa jatuh pe semua, dahtu hang bawa anak hang kuaq jalan-jalan ka apa kena lah peka dengan keadaan sekeliling. Dahtu nak salahkan gorilla tu ka ? Bukannya binatang tu yang tarik anak hang bagi jatuh ! 

Sumber : The Vocket 
Sumber : The Vocket


Mei 29, 2016

SEGMEN BLOGLIST BULAN JUN BY NURZULFA

Assalamualaikum and hello semua :)

*KLIK BANNER UNTUK JOIN*


P/S : Sepatutnya kena tag kawan-kawan blogger tapi serius aku tak tau nak tag sapa. Aku tag semua yang baca entry ni ya. Jomlah join :) 


Ok bai. Terima Kasih. 

Mei 28, 2016

TERSEREMPAK DENGAN EX ? APA NAK BUAT WOI !

Assalamualaikum and hello :)

Apa perasaan anda tatkala sedang seronok berjalan-jalan dan terjumpa dengan ex anda ? Kalau ex jenis yang putus secara baik mestilah tak ada masalah kan, rasa still boleh teguq-teguq at least as a kenalan. Tapi hat ni ex yang putus secara tragis dan mungkin dalam hati masing-masing rasa sakit, pedih dan dendam tu masih ada. Fullamak drama gila rasanya. 

Yeah betoi ! baru tadi aku terjumpa dengan ex yang putus secara baik. Still boleh teguq tanya buat apa dan bye-bye macam tu. Tak ada yang complicated dan tak dak adegan tarik menarik or maki hamun satu sama lain. Alhamdulillah, tapi pernah lah aku jumpa ex yang putus secara tragis ni and that time syukur dia tak perasan aku. Punyalah aku kalih dari dia sampai aku terbeli benda yang aku tak nak beli. Ok time tu tersermpak masa dok ronda kat pasaq malam. Serius bersyukur dia tak nampak aku. 

LIFE UPDATE

Assalamualaikum and hello semua :) 

Dah beberapa hari aku tak bukak blog dan update apa-apa entry sebab aku tak berapa nak sihat. Setelah dapat rehat selama 3 hari pergh rasa datang dah semangat baru nak pergi kerja dan update blog. Haha over siot aku ni. Alhamdulillah bila dah sihat ni rasa bersyukur sangat. Lega tau dak. Seksa lah rasanya berpenyakit ni :( 

Ok so sekarang dah ok dah happy dah. Tu je rasanya nak habaq. Hahaha. 

Ok bai. Terima Kasih. 

Mei 22, 2016

MY LIFE ACHIEVEMENT ?

Assalamualaikum and hello readers. 

Aku dah 23 tahun 1 bulan 23 hari masa saat aku menaip entry ni. Dan pada umur yang 23 ni aku pun tak tahu apa yang patut aku banggakan dengan life aku. Sedangkan masa form 3 bila dapat result PMR straight A aku dok bayangkan yang aku akan berjaya sebagai lawyer. Tapi perancangan dan percaturan Allah tu mungkin lagi cantik dan lagi baik untuk aku. Jujur aku cakap start form 4 disebabkan aku start pakai phone aku start couple (menyesal sangat bila ingat balik) aku macam lupa daratan sat, seronok terbuai dengan cinta lah kononnya. 

Pelajaran aku sangat merosot sampai SPM aku cuma dapat 2A tapi setbek lah family aku tak mengamuk apa. Sepatutnya form 4 aku sambung study dekat SMK Sains Kubang Pasu tapi aku reject sebab nak tolong ayah aku meniaga dekat kedai makan habis masa sekolah. Dengan couple dengan busy tolong ayah aku meniaga pelajaran aku memang merosot. Kalau lah boleh patah balik tapi apakan daya semua benda dah lepas dah jadi dah pun. 

Mei 21, 2016

REVIEW : X-MEN APOCALYPSE

Assalamualaikum and Hello readers.

Ok semalam aku dah tengok X-Men Apocalypse. Perghh perghh aku tak nak bagi sinoposis dari awai sampai akhir. Kalau nak tau plot cerita boleh p baca kat google tak pun baca dekat 7 Sebab Anda Patut Tonton X-Men Apocalypse dekat  The Vocket . Oh btw memang aku suka refer The Vocket bab movie-movie nie.

X-MEN : APOCALYPSE

Mei 19, 2016

PENCARIAN BLOGLIST JUN 2016

Assalamualaikum and hello readers 

KLIK BANNER UNTUK JOIN :) 

Ok bai. Terima Kasih. 

CONFESSION : ANAK TERLUKA

Assalamualaikum dan hello readers. 

Aku ada follow satu Page di Facebook : IIUM Confessions-BM. Secara personal aku rasa ni antara page confessions yang bagus dari sesetengah yang dah macam tak dak hala tuju contohnya confess kenan dekat senior tu junior ni. Tapi yang page ni banyak yang confess soal realiti yang terjadi terhadap diri sendiri dan juga masyarakat sekeliling sebab bukan budak UIA je yang boleh confess tapi sesiapa pun boleh je nak confess or nak share story dekat situ. So bila aku baca rasa macam eh betol ka student ni kena macam ni macam tu. Itulah orang kata banyak membaca menambah pengetahuan. Sama ada cerita yang di confess tu betul ka tipu ka letak belakang yang penting sekali apa iktibar dan pengajaran yang kita dapat dari kisah tu.
 
So apa yang aku nak share hari ni satu confession yang sangat menyentuh hati aku sebagai manusia dan sebagai anak perempuan. Sila baca dibawah confession  saudari yang menggunakan nama TM ni. 

FOOD DELIVERY #SAPOTLOKAL

Assalamualaikum and hello readers. 

Sekarang ni zaman online, semua benda pun online. Nak beli baju online, nak beli barang make up online, even nak order makanan pun boleh online dah. Pantas dan sangat mudah. Dan jugak sekarang trend food delivery. Zaman dulu-dulu pun ada cuma tak meluas macam sekarang. Sekarang kalau skroll facebook nampak macam-macam iklan makanan di jual secara delivery dan C.O.D. 

Aku rasa untuk food delivery dekat tempat aku ni Sungai Petani Kedah dah memang macam cendawan tumbuh lepas hujan. Serius ramai yang ambik order dan buat food delivery dari nasi campur, nasi berlauk, western, segala jenis kek, kuih muih dan macam-macam lagi lah. Aku antara penyokong tegar food delivery sebab serius aku bangga dengan idea dan kreatifnya orang-orang kita berfikir dalam nak mencari duit lebih. 

Mei 18, 2016

MY FAVOURITE SMARTPHONE APP

Assalamualaikum and hello readers. 

Hari ni rasa nak share lah dengan hangpa semua apps yang perlu ada dalam smartphone aku. Semua phone yang aku pakai sebelum sebelum ni pun mesti wajib ada app ni semua. Btw sekarang aku pakai iphone 5 selepas Oppo R5 aku terjatuh dan secara tak langsung phone oppo yang masa tu ada kat tangan terseret kat jalan tar dan poof skrin retak seribu seperti mana hati aku retak masa tersungkuq jatuh tu. Sedihhhh tau dah lah Oppo tu baru beli dalam 3 bulan macam tu. 

Ok mari teruskan dengan 5 apps favourite aku dan satu tu baru je aku tersuka dan terinstall. Haha. 

Mei 16, 2016

EVERYDAY MAKEUP ROUTINE

Assalamualaikum.

Memandangkan aku dah bekerja jadi setiap hari aku kena nampak kemas sebab aku jumpa ramai customer yang datang nak beli insurans, renew insurans dan sebagainya. Masa zaman kolej dulu memang aku tak kesah sangat bab rupa muka nie janji tak comot dan tudung jadi dah rasa comel dah. Haha.

So di bawah ni adalah rupa aku setiap hari bila nak pergi kerja cuma adalah kadang-kadang terjaga lambat sememeh jugak muka aku. Btw ni bukanlah makeup sangat pun just cara aku untuk tambah seri dan look presentable depan customer. Tak adalah over sangat dan tak adalah selekeh sangat. 


So hari ni nak share lah everyday makeup routine aku sejak bekerja ni. 

PURE BEAUTY WHITE & BRIGHT CLEANSING FOAM

Assalamualaikum.

Setelah berbulan-bulan aku pakai produk Nourain as skincare complete dari sabun cuci muka, toner, krim siang, krim malam dan serum hati aku tetiba nak kan pertukaran brand skincare. Terasa gedik sangat. And Nourain nie ialah the first skincare yang aku pakai complete kalau tak aku pakai pencuci brand lain, krim brand lain. Lepas 3 hari aku tak cuci muka sebab sabun Nourain dah habis aku decide nak try brand lain dekat drugstore sebab senang nak beli dan nak cari.

So lepas tengok perubahan yang agak ketara dekat member baik aku terus aku pun terpengaruh nak beli dan nak cuba. So aku pun beli lah Pure Beauty White & Bright Cleansing Foam dengan harga cuma RM21+ sebab diskaun as Member Watson.

 Pure Beauty White & Bright Cleansing Foam 
Di bawah ni gambar aku tanpa sebarang makeup atau pun bedak sebab aku baru je bangun tidoq masa ni dan dipaksa teman abang aku pergi beli barang daging sebab mak aku nak masak rebung masa lemak cili padi dengan daging (ok saja nak bagitau)

Mei 15, 2016

REVIEW : CAPTAIN AMERICA CIVIL WAR

Assalamualaikum.

Okay aku lambat tengok movie ni sebab aku memang anti dengan Captain America. Tak tau pasai apa tapi serius aku anti. Haha. Aku suka semua geng Avengers kecuali dia. So pada awalnya aku decide tarak pasai ah nak layan sebab bagi aku macam dia main fokus dekat Captain so memang jadi tak best lah kan. Tetapi bila aku baca review dari Blogger Ben Ashaari dan jugak dari The Vocket hati aku terus meronta-ronta nak pergi tengok.

Yeahh for sure aku Team Iron Man. Kan aku dah bagitau aku tak suka Captain. Haha, maafkan saia pencinta Captain America. Muah ciked. Hoho. 

Dalam pic ni Black Panther tak ada 

Mei 10, 2016

MASCARA HAT MELETOP !

Assalamualaikum. 

Setelah sekian lama I busy mengatur hidup. Hari ni I nak cerita tentang one of my favourite mascara. Dulu masa zaman kolej I jenis suka pakai eyeliner sebab nak kasi mata tak nampak kuyu dan layu. Lepas tu I terkejut masa tengok one of my friend punya mata bila sehari dia tak pakai eyeliner, nampak macam bengkak lepastu langsung tak ada seri so I start tak mau pakai eyeliner dah sebab takutlah kalau dok ajaq muka pakai tu je hari-hari originaliti muka I yang dah memang tak cun ni bertambah-tambah tak cun. 

So nak tau tak mascara mana hat meletop pap pap tu ! Hoho.

April 28, 2016

TIPS MENGELAKKAN KAWAN YANG ANNOYING

Assalamualaikum.

Orang kata kalau kita jenis kawan ramai yang jenis group tu mesti akan ada satu yang annoying. Pastu orang kata jugak kalau rasa antara kawan-kawan kita tak dak yang annoying maksudnya diri sendiri lah yang annoying. Opss ! Aku harap dalam group aku bukanlah kawan yang annoying. 

So aku nak kasi tips lah cara elakkan kawan yang annoying ni tapi first of all bagi aku annoying tu bermaksud kawan yang suka buat macam dia tahu semua benda. Contohnya bila si A cerita yang kawan sekerja dia model sambilan, si B dan dan sampuk cerita kata kawan opis dia pun model jugak and bla bla bla. Contoh lain si A dok cerita pasai tunang dia kasi suprise masa birthday dan dan la si B masuk cerita yang boyfriend dia pun sebenaqnya dok plan nak suprise dia masa birthday dia lagi 2-3 bulan and bla bla bla. Serius kot apa masalah si B sebenaqnya ni ? Dengki dengan orang ka ? Tak boleh orang lebih dari dia ka ? Apa ? Apa masalah hang wahai si B ?! 

Nak tau cara terbaik mengelakkan manusia jenis annoying ni ?? Versi dalam whatsapp group ya. 

April 26, 2016

GET TO KNOW ME

Assalamualaikum. 



Walaupun aku bukanlah blogger femes tapi cita-cita dan minat aku nak menulis tu memang dari dulu lagi dok tersemat kat hati ni. So memandangkan aku baru je buat blog so aku nak try lah buat "get to know me" ni supaya yang baca dan yang follow blog aku boleh kenal aku dengan lebih dekat. Tambah kawan orang kata, in shaa Allah. 

April 25, 2016

LIFE UPDATE

Assalamualaikum. 

Huish lama aku tak update blog semua sebab busy dan jugak idea kering tak tau nak tulis apa. Sat lagi kalau dok tulis benda merepek macam tak ada point pulak kan. So selepas hampir seminggu lebih adalah benda yang aku nak tulis untuk share dengan yang membaca blog ni (kalau ada yang bacalah). 

Hari Jumaat 22/04/2016 baru-baru ni aku dah temukan "kawan special" aku dekat family. So far alhamdulillah penerimaan dari mereka sangatlah okay. Nampaknya ayah aku pun on je dan tiada tanda-tanda halangan mahupun tidak restu dari family aku terutamanya ayah aku lah. So lega sangat kira dah lepas one step so at least hubungan kami ni tak daklah tersorok dan berahsia sangat kan. Lepastu besoknya Sabtu aku join family belah mentua abang aku bercuti kat Pulau Pangkor. 

April 06, 2016

IERAH SULAIMAN BAGI FREE PRODUCT FLORA MASK FOR GIVEAWAY 2016!!!

Assalamualaikum.

See the tajuk ? Teruja tak macam I yang sangat teruja sekarang ni. Hehe. So memandangkan si tuan blog IERAH SULAIMAN yang manis dan comey lote ni berbesar hati nak buat giveaway I pun teruja lah nak join sebab hadiahnya sangat best okay.




April 04, 2016

NIKMAT ALLAH YANG MANA LAGI NAK DI DUSTAKAN ?

Assalamualaikum.

Semalam aku tetiba rasa nak membandingkan diri sendiri dengan mereka yang macam ada "segalanya". Maksudnya mereka yang berduit, yang kaya, yang mampu beli apa je. Dan bila aku bandingkan semua jelas sangat aku rasa banyak yang kurang aku ni. Tak kaya, tak mampu nak beli semua benda sebab kena ingat nak bayaq bill lah apa lah. Aku pujuk diri aku sendiri supaya bersyukur dengan apa yang aku ada sebab tu rezeki dan nikmat dari Allah setelah aku bersusah payah cari sendiri. 

Saat aku mula menghitung apa sangat yang aku ada dalam hidup ni ditambah dengan jolokan jarum jarum halus dari si makhluk yang bernama syaitan aku terjumpa gambaq ni. Mungkin ni macam nak kasi aku sedaq lah dari lamunan aku hat berupa nafsu yang tak puas dan bersyukur ni. Haihh. Alhamdulillah aku terjumpa gambaq-gambaq ni. 

April 03, 2016

HALAL DAN BERSIH

Assalamualaikum. 

Aku baru lepas dok scroll timeline fb and terjumpa gambaq bawah ni. Rasanya cerita bukan cerita lama sebab Pages tu baru je post dalam 3 jam yang lepas. Tapi kalau cerita dah lama aku mohon maaf sebab baru sekarang nak post. Aku rasa mesti ada certain yang tahu jenama sos yang ditunjukkan kat dalam gambaq bawah ni. 

Mac 29, 2016

HAPPY BIRTHDAY TO ME !

Assalamualaikum.

HAPPY BIRTHDAY TO MY SELF !

30/03/2016 so yes hari ni birthday aku yang ke 23. So maksudnya dah 23 tahun aku dilahirkan oleh mak aku ke dunia yang penuh dugaan, cabaran, ujian dan pancaroba ni. Aku masih muda masih banyak yang perlu aku belajar dan perlu aku hadapi. Yang aku takut makin meningkat umur kita makin kita menuju mati. Masha Allah rasa getaq sangat pikiq mati tapi masa dok pikiq tu jelah yang getaq. Masa tak terpikiq or masa dok seronok-seronok tak rasa getaq pun. See hati manusia tu macam mana, sering berbolak balik. 

Mac 14, 2016

MAAF ! AKU MANUSIA BIASA

Assalamualaikum. 

Malam tadi rasa sedih sangat. Sedih sampai aku nangis teresak-esak. Rasa macam ada yang tak cukup dalam hidup ni. Rasa macam ada yang kurang dengan diri aku sendiri. Mungkin sebab makin kurang dan makin tak pedulinya aku pada solat aku seharian. Aku tak malu nak mengaku yang aku masih bertatih tatih dalam hidup ni. Tak senang ya nak memulakan hijrah jadi hamba yang taat, anak yang solehah, kawan yang baik hati dan manusia yang berakhlak mulia. Serius tak mudah. Banyak kali aku jatuh dan terpaksa duduk dan pujuk hati sendiri dan ada masanya aku jatuh dan lambat nak bangun semula sebab aku penat, serius aku penat. 

Penat jadi manusia bersabar yang kadang-kadang terlajak jugak aku membalas dalam bentuk kata-kata yang kasaq. Bukan kadang-kadang dah rasanya dah jadi macam selalu pulak. Hati aku dah macam banyak kali pecah retak seribu lepas tu aku ambik gam dan cantum semula. Memang tercantum semula tapi dah tak sama macam dulu. Maafkan aku menjadi manusia biasa yang lemah. Maafkan aku kerana tak memenuhi setiap apa yang orang inginkan. Aku cuma manusia biasa dan ada masa aku terpaksa menjadi kasaq untuk buktikan aku manusia kuat.

Maaf tidak dapat ku penuhi setiap janji-janji ku. Maafkan aku. 

Mac 08, 2016

EGO SEORANG BOS

Assalamualaikum.

Kenapa ya kalau yang nama bos ni depa suka bajet macam depa betul semua ? Fahamlah seorang bos kena tunjuk sikap displin dan dedikasi dekat pekerja tapi kalau salah sendiri humban atas bahu pekerja bukan ka tu tak bertanggungjawab ? Seorang bos sepatutnya hormat pekerja bawahan dia sebab mereka ni lah yang menggerakkan sesuatu tu. Memanglah tak mudah jadi bos tapi jangan ingat kerja bawahan ni pun mudah.

Kalau dah salah sendiri mengaku jelah, tak payah tuding jari kat orang lain. Bertambah sakit hati bila pekerja tanya jawab marah-marah. Lepastu kalau tak tanya buat silap pun kena marah. Sometimes, bila ada kat atas jangan lupa pandang kat bawah sama. Tak suka betul bos hat tetiba tak dak angin tak ada ribut mai cakap marah-marah dan tengking pekerja.

Mac 06, 2016

REVIEW : MUNAFIK

Assalamulaikum. 

Hari ni nak review movie seram yang disebut-sebut sepanjang hujung bulan lepas sampai ke hari ni. Movie dibawah arahan Syamsul Yusof oleh Skop Productions. Aku dah tengok 2 kali walaupun untuk kali kedua aku tengok sebab teman sorang member baik yang tak sempat nak tengok lagi, bila second time tengok kira dah tak terkejut sangat lah kononnya. Rupanya tak lah ada jugak part aku masih terjerit sekali dua sebab tak ingat hantu tu muncul kat part tu. Hahaha. 






Untuk aku yang sememangnya agak penakut tapi tetap nak tengok jenis-jenis cerita seram ni sebab kalau tak aku tak leh duduk diam. Cerita ni best, best, best untuk kategori cerita Melayu seramlah. Sebab banyak cerita Melayu seram lain bila nak mai last cerita tu feel dia lain sangat, macam tak ikut flow tak tentu arah. Cerita Munafik ni dari awal dia kasi kita persoalan dah "siapa langgar bini Ustad Adam?" Lepastu kita tak boleh nak predict siapa sebenarnya yang jahat dan menjadi punca semua ni sebab orang yang jahat tu kiranya tak penting pun dalam cerita ni. Maksud aku scene dia tak banyak mana. Bila member baik aku tuduh orang lain aku iye iye kan jelah sebab malas nak kasi spoil. 

Mac 01, 2016

HIDUP INI TEMPAT UJIAN DAN DUGAAN

Assalamualaikum. 

Aku baru lepas baca kisah hidup Sis Nadia Farahida betapa besarnya dugaan dan ujian yang terpaksa Sis Nadia hadapi masa zaman sekolah yang sepatutnya menjadi zaman kita kenal dunia, zaman mencipta sejarah kejayaan dan kenangan manis bersama kawan-kawan tapi terpaksa menahan kutukan, cacian dan hinaan kawan-kawan. Masha Allah tak dapat aku bayangkan betapa sakit dan pedih hati untuk sabar menahan semua tu. Teringat aku tentang pengalaman aku masa semester 1 di kolej. 

LUARAN KA DALAMAN ?

Assalamualaikum.

Ok aku baru tengok satu video korea ni yang tunjuk orang tak segak selalu panjang umur bagai tapi orang cantik pulak selalu akan kena kecelakaan. Entah apa-apa je kan. Bukanlah aku percaya ka apa kan cuma tertarik dengan ayat last dia kata " Yang memberi kebahagiaan bukanlah rupa anda tetapi rupa boyfriend anda " . Aku macam ewah-ewah pandang rupa pulak ya. Hahaha. Walaupun ya manusia banyak bersifat memandang luaran berbanding dalaman. Aku pun macam tu jugak banyak pandang luaran yang bersifat sementara. Sebab apa orang pandang luaran je ? Sebabnya hat tu mata kita nampak dulu kan. 

Dulu masa zaman sekolah zaman kolej mesti nak pakwe ka boyfriend ka hat hensem hat hot setuff je. Sekarang bila umuq dah masuk 23 aku tolak dah kriteria hensem tu semua janji manis sedap mata memandang pun cukuplah, diri sendiri ni pun bukan elok sangat lau nak yang hensem sado bagai. So aku pun berpijaklah di bumi yang nyata dan tak terpedaya dengan tipu helah drama pukul 7 dekat tv three tu. Apa salahnya kalau tak hensem ka tak smart ka tak sado ka yang penting bersih, berfikiran positif dan beriman. Sebab tu aku selalu pujuk diri sendiri terima setiap yang kita punya dengan hati terbuka dan bersyukur. Allah kasi sebab Allah tahu itu sebenarnya yang terbaik untuk kita. 

Februari 28, 2016

ADA LESEN KERETA TAPI TAK BAWA KERETA PON

Assalamualaikum.

Wah tajuk aku kemain panjang. Haha just nak share yang aku mungkin tergolong dengan sesetengah orang di luar sana yang takut nak memandu walaupun dah ada lesen. Ya aku dah ada lesen kereta dah nak masuk 2 tahun tapi aku still tak bawa kereta. Kalau bawa pun dekat-dekat area pejabat dan kat highway je sebab takut pengetahuan memandu tu hilang tu pun ayah or abang aku ada kat sebelah dan mrekalah yang memaksa aku suruh bawa jugak dan yes aku bawa manual sebab kat rumah aku tak ada kereta auto.

Tapi azam aku tahun ni memang nak sangat skill memandu aku makin hebat dan tak mau dah takut-takut or getaq masa nak memandu. Mulanya aku memang nak tukaq kancil manual aku jadi auto tapi abang aku cakap banyak bajet lah nak kena keluarkan so kami decide nak kekalkan manual tapi servis bagi lagi kemas. In shaa Allah bulan 4 ni start lah make over kancil tu harap-harap semuanya berjalan lancar so bila dah servis and pebaik mana yang patut tak ada lah rasa takut nak bawa, in shaa Allah harap-harap macam tu lah kan.


So orang tanya kenapa takut nak drive ? Sedangkan masa test JPJ lulus dengan cemerlang, gemilang dan terbilangnya. 

Februari 24, 2016

CARI KERJA

Assalamualaikum. 

Setelah 2 minggu tolong adik sepupu cari kerja yang sesuai akhirnya dapat pun. Kerja pembantu kedai makan, adik sepupu pulak memang niat nak kumpul duit untuk sambung belajar bila keputusan SPM 2015 keluar 3 Mac nanti. So sepanjang dia bekerja nanti memang dia akan stay dengan aku dan family lah. Jujurnya aku memang suka budak-budak yang cuti semester ka yang tunggu result ka apa ka bekerja sementara. Bolehlah dapat duit poket sikit dan tambah pengalaman. 

So hari ni nak cita lah pengalaman aku kerja bermulanya tiga hari selepas aku habis SPM 2010 sampailah sekarang ni. 

Februari 21, 2016

BAHAN JENAKA ?

Assalamulaikum. 

Apa perasaan anda bila jadi bahan jenaka orang lain? 

Bahan jenaka yang macam mana ? 

Bila kita digelakkan sebab kita kerja biasa-biasa tak setaraf dengan pendidikan yang kita ada. Bila kita kena gelak kena perli kena hina sebab tak ada kenderaan sendiri. 

Perasaan yang aku rasa tiap kali kena macam tu rasa macam nak humbankan diri dalam gaung sekejap. Orang selalu kata bersyukurlah dengan apa yang kita ada. Dah tu, kenapa yang hang persoalkan apa kerja aku, apa kenderaan aku pakai ? Why ? Why ? 

Hang tau tak betapa sakitnya perasaan manusia yang dihina dan kena ejek tu ?  Hang tak akan tahu sebab hang bukan manusia yang dihina dan diejek tapi manusia yang menjadi penghina dan pengejek. Hang ingat orang yang gelak bila hang perli macam tu memang seronok ka kena hina kena ejek ? No ! No ! Orang tu sebenarnya rasa macam nak tumbuk hang bagi pecah mulut celopar tu, pastu ikat hang dalam guni dan humban hang dalam gaung kasi lenyap dari muka bumi. 

Februari 17, 2016

SMARTPHONE

Assalamualaikum. 

Sekarang ni rasanya dari budak sekolah rendah sampai ke warga emas semua ada smartphone. Hebat betoi kemajuan sekarang ni. Tapi bila mengenangkan zaman kecik aku dulu mana ada wei semua benda ni. Tak salah aku masa aku umur 17 habis SPM dulu tahun 2011 phone touchscreen ada 2-3 kerat dan masa tu harga Ya Rabbi memang mahai lah tapi sekarang ada 3 - 4 rat dah boleh angkat sebijik smartphone yang spec pun boleh tahan tinggi. 


Personally aku rasa memanglah memudahkan jugak bila teknologi sekarang merapatkan silaturrahim orang jauh jauh tetapi silaturrahim orang terdekat pulak yang macam terjarak. Entahla tu pendapat aku. Just bayangkan masa lepak dengan member phone mesti tak lepas dari tangan sampai bila member dok ajak menyembang dia dengaq tak dengaq je. Mana panas hati pun kan. Aku sendiri selalu ajarkan diri jangan busy dengan phone bila keluar lepak dengan member, pegang phone pun sebab nak selfie. *ok tak dapat dielakkan bab ni*

Februari 16, 2016

TIPS BERDEPAN MASALAH

Assalamualaikum.

Masalah ni kadang yang buat kita sakit kepala buat kita pening dan seterusnya buat kita rasa macam nak hilangkan diri sat dari dunia ni dan muncul semula bila masalah dah hilang tapi macam mana masalah nak hilang bila kita tak cuba berdepan dengan masalah tu kan. Memang tak ahhh.

Memandangkan aku jenis yang banyak jugak masalah *bajet kata aku kuat* so aku nak kasi ah beberapa tips yang mungkin dapat membantu anda di luar sana berhadapan dengan masalah yang dihadapi secara positif.

Februari 15, 2016

INTRO ? MAYBE.

Atiqah, Sungai Petani, 23, Complicated. Hby ??

Haktuihhh ! Hahaha

Assalamualaikum pembuka bicara. Menulisnya saya disini hanyalah untuk berkongsi apa yang saya rasa, apa yang saya lalui, apa yang saya fikir. * nada berpidato*

Okay okay serius please. "Tak yah nak gedik sangat sebab belum tentu ada yang mau baca blog hang wei" monolog dalam hatiku berkata.