Februari 28, 2016

ADA LESEN KERETA TAPI TAK BAWA KERETA PON

Assalamualaikum.

Wah tajuk aku kemain panjang. Haha just nak share yang aku mungkin tergolong dengan sesetengah orang di luar sana yang takut nak memandu walaupun dah ada lesen. Ya aku dah ada lesen kereta dah nak masuk 2 tahun tapi aku still tak bawa kereta. Kalau bawa pun dekat-dekat area pejabat dan kat highway je sebab takut pengetahuan memandu tu hilang tu pun ayah or abang aku ada kat sebelah dan mrekalah yang memaksa aku suruh bawa jugak dan yes aku bawa manual sebab kat rumah aku tak ada kereta auto.

Tapi azam aku tahun ni memang nak sangat skill memandu aku makin hebat dan tak mau dah takut-takut or getaq masa nak memandu. Mulanya aku memang nak tukaq kancil manual aku jadi auto tapi abang aku cakap banyak bajet lah nak kena keluarkan so kami decide nak kekalkan manual tapi servis bagi lagi kemas. In shaa Allah bulan 4 ni start lah make over kancil tu harap-harap semuanya berjalan lancar so bila dah servis and pebaik mana yang patut tak ada lah rasa takut nak bawa, in shaa Allah harap-harap macam tu lah kan.


So orang tanya kenapa takut nak drive ? Sedangkan masa test JPJ lulus dengan cemerlang, gemilang dan terbilangnya. 

Februari 24, 2016

CARI KERJA

Assalamualaikum. 

Setelah 2 minggu tolong adik sepupu cari kerja yang sesuai akhirnya dapat pun. Kerja pembantu kedai makan, adik sepupu pulak memang niat nak kumpul duit untuk sambung belajar bila keputusan SPM 2015 keluar 3 Mac nanti. So sepanjang dia bekerja nanti memang dia akan stay dengan aku dan family lah. Jujurnya aku memang suka budak-budak yang cuti semester ka yang tunggu result ka apa ka bekerja sementara. Bolehlah dapat duit poket sikit dan tambah pengalaman. 

So hari ni nak cita lah pengalaman aku kerja bermulanya tiga hari selepas aku habis SPM 2010 sampailah sekarang ni. 

Februari 21, 2016

BAHAN JENAKA ?

Assalamulaikum. 

Apa perasaan anda bila jadi bahan jenaka orang lain? 

Bahan jenaka yang macam mana ? 

Bila kita digelakkan sebab kita kerja biasa-biasa tak setaraf dengan pendidikan yang kita ada. Bila kita kena gelak kena perli kena hina sebab tak ada kenderaan sendiri. 

Perasaan yang aku rasa tiap kali kena macam tu rasa macam nak humbankan diri dalam gaung sekejap. Orang selalu kata bersyukurlah dengan apa yang kita ada. Dah tu, kenapa yang hang persoalkan apa kerja aku, apa kenderaan aku pakai ? Why ? Why ? 

Hang tau tak betapa sakitnya perasaan manusia yang dihina dan kena ejek tu ?  Hang tak akan tahu sebab hang bukan manusia yang dihina dan diejek tapi manusia yang menjadi penghina dan pengejek. Hang ingat orang yang gelak bila hang perli macam tu memang seronok ka kena hina kena ejek ? No ! No ! Orang tu sebenarnya rasa macam nak tumbuk hang bagi pecah mulut celopar tu, pastu ikat hang dalam guni dan humban hang dalam gaung kasi lenyap dari muka bumi. 

Februari 17, 2016

SMARTPHONE

Assalamualaikum. 

Sekarang ni rasanya dari budak sekolah rendah sampai ke warga emas semua ada smartphone. Hebat betoi kemajuan sekarang ni. Tapi bila mengenangkan zaman kecik aku dulu mana ada wei semua benda ni. Tak salah aku masa aku umur 17 habis SPM dulu tahun 2011 phone touchscreen ada 2-3 kerat dan masa tu harga Ya Rabbi memang mahai lah tapi sekarang ada 3 - 4 rat dah boleh angkat sebijik smartphone yang spec pun boleh tahan tinggi. 


Personally aku rasa memanglah memudahkan jugak bila teknologi sekarang merapatkan silaturrahim orang jauh jauh tetapi silaturrahim orang terdekat pulak yang macam terjarak. Entahla tu pendapat aku. Just bayangkan masa lepak dengan member phone mesti tak lepas dari tangan sampai bila member dok ajak menyembang dia dengaq tak dengaq je. Mana panas hati pun kan. Aku sendiri selalu ajarkan diri jangan busy dengan phone bila keluar lepak dengan member, pegang phone pun sebab nak selfie. *ok tak dapat dielakkan bab ni*

Februari 16, 2016

TIPS BERDEPAN MASALAH

Assalamualaikum.

Masalah ni kadang yang buat kita sakit kepala buat kita pening dan seterusnya buat kita rasa macam nak hilangkan diri sat dari dunia ni dan muncul semula bila masalah dah hilang tapi macam mana masalah nak hilang bila kita tak cuba berdepan dengan masalah tu kan. Memang tak ahhh.

Memandangkan aku jenis yang banyak jugak masalah *bajet kata aku kuat* so aku nak kasi ah beberapa tips yang mungkin dapat membantu anda di luar sana berhadapan dengan masalah yang dihadapi secara positif.

Februari 15, 2016

INTRO ? MAYBE.

Atiqah, Sungai Petani, 23, Complicated. Hby ??

Haktuihhh ! Hahaha

Assalamualaikum pembuka bicara. Menulisnya saya disini hanyalah untuk berkongsi apa yang saya rasa, apa yang saya lalui, apa yang saya fikir. * nada berpidato*

Okay okay serius please. "Tak yah nak gedik sangat sebab belum tentu ada yang mau baca blog hang wei" monolog dalam hatiku berkata.