Mei 30, 2016

BILA SIMPATI DAN KASIH SAYANG SEORANG MANUSIA HILANG

Assalamualaikum and hello semua :)

Sekarang banyak kes pasal binatang mati kena bunuh, kena seksa dan kena tembak semua disebabkan sikap simpati dan kemanusiaan seorang manusia dah hilang. Sakit hati baca and kalau lah aku ada power I will make sure to shoot all the bad people. Huh benci baca sampai kadang aku langsung takmo baca berita atau artikel pasal kes-kes macam tu. 

The latest one pasal 'Harambe' kena tembak mati disebabkan kecuaian seorang mak yang tak reti nak jaga anak dia masa dekat zoo sampai anak tu terjatuh dalam kandang gorilla. Aku tak paham bila dia kata terjatuh, awat hang tak boleh pegang elok-elok ka ?  Fine orang kata benda dah jadi bukan depa nak anak depa jatuh pe semua, dahtu hang bawa anak hang kuaq jalan-jalan ka apa kena lah peka dengan keadaan sekeliling. Dahtu nak salahkan gorilla tu ka ? Bukannya binatang tu yang tarik anak hang bagi jatuh ! 

Sumber : The Vocket 
Sumber : The Vocket


Mei 29, 2016

SEGMEN BLOGLIST BULAN JUN BY NURZULFA

Assalamualaikum and hello semua :)

*KLIK BANNER UNTUK JOIN*


P/S : Sepatutnya kena tag kawan-kawan blogger tapi serius aku tak tau nak tag sapa. Aku tag semua yang baca entry ni ya. Jomlah join :) 


Ok bai. Terima Kasih. 

Mei 28, 2016

TERSEREMPAK DENGAN EX ? APA NAK BUAT WOI !

Assalamualaikum and hello :)

Apa perasaan anda tatkala sedang seronok berjalan-jalan dan terjumpa dengan ex anda ? Kalau ex jenis yang putus secara baik mestilah tak ada masalah kan, rasa still boleh teguq-teguq at least as a kenalan. Tapi hat ni ex yang putus secara tragis dan mungkin dalam hati masing-masing rasa sakit, pedih dan dendam tu masih ada. Fullamak drama gila rasanya. 

Yeah betoi ! baru tadi aku terjumpa dengan ex yang putus secara baik. Still boleh teguq tanya buat apa dan bye-bye macam tu. Tak ada yang complicated dan tak dak adegan tarik menarik or maki hamun satu sama lain. Alhamdulillah, tapi pernah lah aku jumpa ex yang putus secara tragis ni and that time syukur dia tak perasan aku. Punyalah aku kalih dari dia sampai aku terbeli benda yang aku tak nak beli. Ok time tu tersermpak masa dok ronda kat pasaq malam. Serius bersyukur dia tak nampak aku. 

LIFE UPDATE

Assalamualaikum and hello semua :) 

Dah beberapa hari aku tak bukak blog dan update apa-apa entry sebab aku tak berapa nak sihat. Setelah dapat rehat selama 3 hari pergh rasa datang dah semangat baru nak pergi kerja dan update blog. Haha over siot aku ni. Alhamdulillah bila dah sihat ni rasa bersyukur sangat. Lega tau dak. Seksa lah rasanya berpenyakit ni :( 

Ok so sekarang dah ok dah happy dah. Tu je rasanya nak habaq. Hahaha. 

Ok bai. Terima Kasih. 

Mei 22, 2016

MY LIFE ACHIEVEMENT ?

Assalamualaikum and hello readers. 

Aku dah 23 tahun 1 bulan 23 hari masa saat aku menaip entry ni. Dan pada umur yang 23 ni aku pun tak tahu apa yang patut aku banggakan dengan life aku. Sedangkan masa form 3 bila dapat result PMR straight A aku dok bayangkan yang aku akan berjaya sebagai lawyer. Tapi perancangan dan percaturan Allah tu mungkin lagi cantik dan lagi baik untuk aku. Jujur aku cakap start form 4 disebabkan aku start pakai phone aku start couple (menyesal sangat bila ingat balik) aku macam lupa daratan sat, seronok terbuai dengan cinta lah kononnya. 

Pelajaran aku sangat merosot sampai SPM aku cuma dapat 2A tapi setbek lah family aku tak mengamuk apa. Sepatutnya form 4 aku sambung study dekat SMK Sains Kubang Pasu tapi aku reject sebab nak tolong ayah aku meniaga dekat kedai makan habis masa sekolah. Dengan couple dengan busy tolong ayah aku meniaga pelajaran aku memang merosot. Kalau lah boleh patah balik tapi apakan daya semua benda dah lepas dah jadi dah pun. 

Mei 21, 2016

REVIEW : X-MEN APOCALYPSE

Assalamualaikum and Hello readers.

Ok semalam aku dah tengok X-Men Apocalypse. Perghh perghh aku tak nak bagi sinoposis dari awai sampai akhir. Kalau nak tau plot cerita boleh p baca kat google tak pun baca dekat 7 Sebab Anda Patut Tonton X-Men Apocalypse dekat  The Vocket . Oh btw memang aku suka refer The Vocket bab movie-movie nie.

X-MEN : APOCALYPSE

Mei 19, 2016

PENCARIAN BLOGLIST JUN 2016

Assalamualaikum and hello readers 

KLIK BANNER UNTUK JOIN :) 

Ok bai. Terima Kasih. 

CONFESSION : ANAK TERLUKA

Assalamualaikum dan hello readers. 

Aku ada follow satu Page di Facebook : IIUM Confessions-BM. Secara personal aku rasa ni antara page confessions yang bagus dari sesetengah yang dah macam tak dak hala tuju contohnya confess kenan dekat senior tu junior ni. Tapi yang page ni banyak yang confess soal realiti yang terjadi terhadap diri sendiri dan juga masyarakat sekeliling sebab bukan budak UIA je yang boleh confess tapi sesiapa pun boleh je nak confess or nak share story dekat situ. So bila aku baca rasa macam eh betol ka student ni kena macam ni macam tu. Itulah orang kata banyak membaca menambah pengetahuan. Sama ada cerita yang di confess tu betul ka tipu ka letak belakang yang penting sekali apa iktibar dan pengajaran yang kita dapat dari kisah tu.
 
So apa yang aku nak share hari ni satu confession yang sangat menyentuh hati aku sebagai manusia dan sebagai anak perempuan. Sila baca dibawah confession  saudari yang menggunakan nama TM ni. 

FOOD DELIVERY #SAPOTLOKAL

Assalamualaikum and hello readers. 

Sekarang ni zaman online, semua benda pun online. Nak beli baju online, nak beli barang make up online, even nak order makanan pun boleh online dah. Pantas dan sangat mudah. Dan jugak sekarang trend food delivery. Zaman dulu-dulu pun ada cuma tak meluas macam sekarang. Sekarang kalau skroll facebook nampak macam-macam iklan makanan di jual secara delivery dan C.O.D. 

Aku rasa untuk food delivery dekat tempat aku ni Sungai Petani Kedah dah memang macam cendawan tumbuh lepas hujan. Serius ramai yang ambik order dan buat food delivery dari nasi campur, nasi berlauk, western, segala jenis kek, kuih muih dan macam-macam lagi lah. Aku antara penyokong tegar food delivery sebab serius aku bangga dengan idea dan kreatifnya orang-orang kita berfikir dalam nak mencari duit lebih. 

Mei 18, 2016

MY FAVOURITE SMARTPHONE APP

Assalamualaikum and hello readers. 

Hari ni rasa nak share lah dengan hangpa semua apps yang perlu ada dalam smartphone aku. Semua phone yang aku pakai sebelum sebelum ni pun mesti wajib ada app ni semua. Btw sekarang aku pakai iphone 5 selepas Oppo R5 aku terjatuh dan secara tak langsung phone oppo yang masa tu ada kat tangan terseret kat jalan tar dan poof skrin retak seribu seperti mana hati aku retak masa tersungkuq jatuh tu. Sedihhhh tau dah lah Oppo tu baru beli dalam 3 bulan macam tu. 

Ok mari teruskan dengan 5 apps favourite aku dan satu tu baru je aku tersuka dan terinstall. Haha. 

Mei 16, 2016

EVERYDAY MAKEUP ROUTINE

Assalamualaikum.

Memandangkan aku dah bekerja jadi setiap hari aku kena nampak kemas sebab aku jumpa ramai customer yang datang nak beli insurans, renew insurans dan sebagainya. Masa zaman kolej dulu memang aku tak kesah sangat bab rupa muka nie janji tak comot dan tudung jadi dah rasa comel dah. Haha.

So di bawah ni adalah rupa aku setiap hari bila nak pergi kerja cuma adalah kadang-kadang terjaga lambat sememeh jugak muka aku. Btw ni bukanlah makeup sangat pun just cara aku untuk tambah seri dan look presentable depan customer. Tak adalah over sangat dan tak adalah selekeh sangat. 


So hari ni nak share lah everyday makeup routine aku sejak bekerja ni. 

PURE BEAUTY WHITE & BRIGHT CLEANSING FOAM

Assalamualaikum.

Setelah berbulan-bulan aku pakai produk Nourain as skincare complete dari sabun cuci muka, toner, krim siang, krim malam dan serum hati aku tetiba nak kan pertukaran brand skincare. Terasa gedik sangat. And Nourain nie ialah the first skincare yang aku pakai complete kalau tak aku pakai pencuci brand lain, krim brand lain. Lepas 3 hari aku tak cuci muka sebab sabun Nourain dah habis aku decide nak try brand lain dekat drugstore sebab senang nak beli dan nak cari.

So lepas tengok perubahan yang agak ketara dekat member baik aku terus aku pun terpengaruh nak beli dan nak cuba. So aku pun beli lah Pure Beauty White & Bright Cleansing Foam dengan harga cuma RM21+ sebab diskaun as Member Watson.

 Pure Beauty White & Bright Cleansing Foam 
Di bawah ni gambar aku tanpa sebarang makeup atau pun bedak sebab aku baru je bangun tidoq masa ni dan dipaksa teman abang aku pergi beli barang daging sebab mak aku nak masak rebung masa lemak cili padi dengan daging (ok saja nak bagitau)

Mei 15, 2016

REVIEW : CAPTAIN AMERICA CIVIL WAR

Assalamualaikum.

Okay aku lambat tengok movie ni sebab aku memang anti dengan Captain America. Tak tau pasai apa tapi serius aku anti. Haha. Aku suka semua geng Avengers kecuali dia. So pada awalnya aku decide tarak pasai ah nak layan sebab bagi aku macam dia main fokus dekat Captain so memang jadi tak best lah kan. Tetapi bila aku baca review dari Blogger Ben Ashaari dan jugak dari The Vocket hati aku terus meronta-ronta nak pergi tengok.

Yeahh for sure aku Team Iron Man. Kan aku dah bagitau aku tak suka Captain. Haha, maafkan saia pencinta Captain America. Muah ciked. Hoho. 

Dalam pic ni Black Panther tak ada 

Mei 10, 2016

MASCARA HAT MELETOP !

Assalamualaikum. 

Setelah sekian lama I busy mengatur hidup. Hari ni I nak cerita tentang one of my favourite mascara. Dulu masa zaman kolej I jenis suka pakai eyeliner sebab nak kasi mata tak nampak kuyu dan layu. Lepas tu I terkejut masa tengok one of my friend punya mata bila sehari dia tak pakai eyeliner, nampak macam bengkak lepastu langsung tak ada seri so I start tak mau pakai eyeliner dah sebab takutlah kalau dok ajaq muka pakai tu je hari-hari originaliti muka I yang dah memang tak cun ni bertambah-tambah tak cun. 

So nak tau tak mascara mana hat meletop pap pap tu ! Hoho.